Svečiuose pas odontologą

       Lietuvoje atlikti tyrimai rodo, jog kas antras trimetis turi sugedusių dantų. Ėduonies problemos kankinami vaikai ne visada gali valgyti šiltą ar šaltą maistą, nesugeba sukramtyti kietesnio produkto, sunkiai ištaria net tam tikrus garsus, dėl dantų būklės praleidžia užsiėmimus ar pamokas mokykloje, nemiega naktimis. Kad vaikų dantys išliktų ilgai gražūs ir tvirti kaip akmenukai, svarbu laiku pradėti jais rūpintis. 5-6 metų  amžiaus vaikams dar tik pradeda dygti pirmieji nuolatiniai dantys, tačiau neišugdę gebėjimo juos teisingai išvalyti, jie dar už kelerių metų jau praveria odontologo kabineto duris su visiškai karieso pažeistais dantimis. Šio amžiaus vaikai gali išmokti taisyklingai valytis dantis, tik jiems reikalinga pagalba. Ją suteikti gali tėvai (globėjai), mokytojai ar kiti specialistai.

      Vaikai dažnai nesupranta, kodėl jiems privalu valytis dantukus. Būtina paaiškinti vaikui, kodėl yra svarbu valytis dantis. Labai svarbu informaciją apie dantų priežiūrą pateikti vaizdingai – kokie siaubai, kariesiukai ir kirmėliukai, jų tyko neišsivalius dantukų. Taigi, lapkričio 13 d. priešmokyklinio ugdymo grupė turėjo galimybė nueiti į Turgelių ambulatoriją, kur sveikatos specialistė J.Budko ir odontologė S.Markevičienė kalbėjosi su vaikučiais tema „Kaip reikia prižiūrėti dantukus“. Vaikučiai klausėsi apie dantukus ir jų priežiūrą, mokėsi juos valyti, aiškinosi, kiek kartų per parą reikia valyti dantis, atkreipė dėmesį į mitybos įpročius. Aiškinosi, kokius produktus, kokiu dažnumu valgyti, kad padėti dantims būti stipriems ir sveikiems.

     Užsiėmimo metu vaikai aktyviai diskutavo ir pasakojo kaip patys rūpinasi savo burnos higiena. Visi priešmokyklinio ugdymo grupės mokiniai suprato, jog norint turėti gražią šypseną ir sveikus dantis, juos reikia prižiūrėti nuo pat mažens. Ačiū Turgelių ambulatorijai už įdomią veiklą.