Povilą Ksaverą Bžostovskį prisimenant…

Rudens pabaiga Turgelių Povilo Ksavero Bžostovskio gimnazijoje visada būna kupina ypatingo šurmulio, nes minima ne tik Lapkričio 11-oji, bet ir dar viena kiekvienam gimnazijos bendruomenės nariui ne mažiau svarbi diena – lapkričio 17-oji. Tai gimnazijos globėjo  Povilo Ksavero Bžostovskio mirties metinių data. 

Simboliškas ir prasmingas yra šių dviejų dienų minėjimas lapkritį, kai tamsios ir darganotos dienos tarsi verčia įsiklausyti, permąstyti kasdienius pasirinkimus ir sprendimus bei, prisiminus P. K. Bžostovskio gyvenimą ir veiklą, kelti esminius  klausimus apie reiklumą sau, pareigą kitam ir atsakomybę puoselėti krikščioniškąsias vertybes bei gilias Turgelių apylinkėse gyvenusių žmonių tradicijas.

XVIII amžiuje bendruomeniškumas ir pilietiškumas kažkada buvusius nelaisvus valstiečius pavertė  brandžiais ir atsakingais Paulavos respublikos gyventojais bei jos kūrėjais. Šiandien du minėti dalykai jungia mūsų gimnazijos mokinius ir mokytojus, kai, tęsiant tradicijas, lapkritį yra ypatingai dažnai lankomas gimnazijos muziejus, domimasi P. K. Bžostovskio veikla klasės valandėlių metu, o pilietiškumo pamokos vyksta Paulavos respublikoje prie paminklinio akmens pagerbiant gimnazijos globėjo asmenybę bei nuopelnus ne tik šio krašto žmonėms, bet ir visai Lietuvai. 

Šiais metais visą mėnesį gimnazijoje vykusios 194-ųjų  P. K. Bžostovskio mirties metinių minėjimo veiklos taip pat įkvėpė kiekvieną jų dalyvį, nes dar kartą priminė, kad esame didžių ir iškilių asmenybių praminto kelio bei pradėtų darbų tęsėjai.

Gimnazijos informacija